Ποταμός Αλφειός

Ο Αλφειός με μήκος 112 χλμ. είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Πελοποννήσου. Πηγάζει λίγο έξω από την Αρκαδία, την διασχίζει, και κατά το μήκος της διαδρομής του δέχεται τα νερά από  ποταμούς και χειμάρρους όπως ο Λούσιος, ο Ελισσώνας, ο Τρίτωνας. Στην περιοχή Τριπόταμα ενώνεται με τον Ερύμανθο και το Λάδωνα και το ποτάμι γίνεται πολύ πλατύ. Στη συνέχεια περνάει από την περιοχή της αρχαίας Ολυμπία και καταλήγει στο Ιόνιο πέλαγος νότια στον κόλπο της Κυπαρισσίας. Κυριότερος παραπόταμος είναι ο Ενιπέας ή Λεστινίτσα, που πηγάζει από την οροσειρά Φολόη και ποτίζει μέρος της πεδιάδας ανατολικά του Πύργου.

Στην αρχαιότητα ο Αλφείος λατρεύονταν σαν θεός, θυσιάζοντας σε αυτόν ταύρους και τιμώντας τον με δύο βωμούς στην Ολύμπια, τον ένα εκ των οποίων είχε ιδρύσει ο Ηρακλής. Τον ανθρωπόμορφο Αλφειό τον βλέπουμε ξαπλωμένο στο ανατολικό αέτωμα του ναού του Διός στην Ολυμπία στο οποίο παριστάνεται η προετοιμασία του αγώνα αρματοδρομιάς μεταξύ του Οινόμαου και του Πέλοπα.

Ανάμεσα στην οργιαστική βλάστηση που στολίζει τις όχθες του και αρκετά πέτρινα γεφύρια με χαρακτηριστικότερο αυτό που βρίσκεται στην Καρύταινα. Στον Αλφείο οργανώνονται καταβάσεις rafting και canoe-kayak που προσφέρουν ένα ξεχωριστό τρόπο για να χαρεί κανείς το ποτάμι.